Spara pengar

Spara pengarSpara pengar gör väl alla på ett eller annat sätt. Tillfälligt, på kort eller lång sikt. Här ska vi koncentrera oss på kort- och långsiktigt sparande i aktier, fonder och på traditionella bankkonton med avkastning. Då man väljer sparform för sina hårt förvärvade slantar finns det en hel del att tänka på och förhoppningsvis ska vi kunna ge några goda råd på vägen till ett lyckat och tryggt sparande. Viktigt att tänka på är att sparande i aktier och fonder alltid innebär en risk.

Sparkonto

Att spara hos en storbank eller hos ett kreditmarknadsbolag är ett tryggt sparande utan risk där dina pengar täcks av den statliga insättningsgarantin.

Långivare Ränta för obundet sparande Bank/kreditmarknadsbolag/övrigt
Akelius Spar 5,00 Ö
Hoist Spar 3,15 K
Bluestep 2,75 K
Nordax Finans 2,60 K
Amfa Finans 2,50 K
Collector 2,50 K
Sevenday Finans 2,50 K
Time Finans 2,50 K
Svea Ekonomi 2,25 K
Flexil Finans 2,05 K
Swedbank 0,75 B
Handelsbanken 0,15 B
Nordea 0,10 B
SEB 0,10 B

Räntorna i tabellen är senast uppdaterade den 6 sep 2009.

Akelius Spar är de som just nu erbjuder bäst sparränta vad vi kunnat få fram.

Aktier

Aktier är en del av ett företag och då du handlar med aktier och äger aktier i ett företag så äger du samtidigt en del av företaget. Det innebär att du även blir delaktig i företagets vinster och förluster och dina aktier stiger respektiver sjunker i värde beroende på hur det går för företaget. Aktier kan sparas på både kort och lång sikt och för att komma igång behöver du vara ansluten till en värdepapperstjänst. Vi hjälper dig att förstå aktier ytterligare samt tipsar om ett koppel av tjänster du kan använda dig av för att handla med aktier.

Fonder

Fonder fungerar ungefär som aktier där du köper och säljer andelar i fonder. Fonderna i sin tur består av värdepapper och aktier. Till skillnad mot aktier så kan du genom att investera i fonder sprida risker över flera företag och branscher men överlåta själva handeln av värdepapper till fondförvaltare. Läs mer om fonder och hur du kommer igång med ett fondsparande på länken nedan.